Konkursi

Književni / likovni / strip konkurs

Tolkinovo društvo Srbije, Udruženje ljubitelja fantastike „Valinor“ i Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ vas pozivaju da učestvujete na konkursima za decu i odrasle u oblasti pisanih i likovnih radova i stripa, koje organizujemo povodom obeležavanja 70-ogodišnjice od objavljivanja Družine prstena, prvog toma Tolkinovog Gospodara prstenova.

Na književnom i likovnom konkursu učesnici će se takmičiti u četiri starosne kategorije:

Deca – do 10 godina

Juniori – od 11 do 14 godina

Mladi – od 15 do 19 godina (dve grupe, učenici srednjih likovnih škola se rangiraju posebno)

Odrasli – od 20 godina 

Za strip ne važe starosne kategorije.  

Rok za slanje radova je 31. jul 2024. godine. Radovi pristigli nakon ovog roka neće biti uzeti u razmatranje. 

Za svaku od kategorija pripremili smo prikladne nagrade za radove koje stručni žiri, sastavljen od književnika, filologa, likovnih umetnika, istoričara umetnosti i novinara, proglasi najuspešnijim. Žiri će iz svake kategorije izabrati po tri najbolja rada, a proglašenje pobednika i dodela nagrada održaće se u septembru 2024. godine.

Svaki učesnik može da pošalje po jedan rad iz sve tri oblasti (književni rad, likovni rad, strip) u docx, jpg, png ili pdf formatu (300dpi za likovne radove i strip) na adresu konkursi@tolkinovodrustvo.rs ili putem ovog formulara. Ukoliko rad šaljete putem mejla, molimo vas da obavezno navedete sledeće podatke: ime i prezime, godine starosti, naziv škole i mesto, ime i prezime nastavnika razredne nastave/srpskog jezika/engleskog jezika/likovne kulture (ako je nastavnik na bilo koji način doprineo nastanku rada), naziv i godinu nastanka rada, kontakt telefon, mejl.

Teme radova:

Kakva je tvoja družina? I u kakvom poduhvatu ti moraju pomoći?

Radovi mogu biti inspirisani bilo kojom temom koja se javlja u Družini prstena, neke od centralnih svakako jesu prijateljstvo, odanost, borba dobra i zla, samopožrtvovanost, osećaj dužnosti, izlazak iz zone komfora, herojsko putovanje, korupcija moći, očuvanje i značaj prirode, zajedničko delovanje zarad višeg cilja a uprkos razlikama. Učesnici mogu sami formulisati naslov/naziv rada u skladu sa temama, idejama, likovima i događajima iz Družine prstena kojima su bili inspirisani. Ovde se mogu naći i odabrani citati iz Družine prstena koji mogu poslužiti kao inspiracija.

Dužina radova: do 7.000 karaktera (slovnih znakova, računajući i razmak) za mlađe kategorije (deca i juniori), i 14.000 karaktera za starije kategorije (mladi i odrasli). U obzir dolaze i priče i pesme, bez preduslova da nisu prethodno objavljivane. Prihvatamo radove na oba pisma – ćiriličnom i latiničnom – ravnopravno, kao i radove autora na svim jezicima sa kojih nije potreban prevod na srpski.

Likovni radovi i strip bi takođe trebalo da budu inspirisani određenim segmentom Družine prstena, iako mogu biti potpuno originalni u pogledu izmišljenih bića, lokacija i događaja, mogu se oslanjati i na opise iz drugih Tolkinovih dela, ali ne smeju biti plod precrtavanja ili AI tehnologije.

Strip može biti delo više autora, tehnika i obim rada su slobodni, ali svaku tablu rada treba označiti naslovom stripa, rednim brojem i ukupnim brojem tabli (primer: 1/4, 2/4, 3/4, 4/4).

Slanjem svog rada nam dajete dozvolu da isti, ukoliko je nagrađen, bude objavljen bez naknade u časopisu Emitor koji izdaje Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ i/ili na sajtovima organizatora konkursa.