Seminar

Tolkin kao baština

Hibridni seminar, 7-8. decembar 2024. godine

Tolkinovo društvo Srbije sa zadovoljstvom najavljuje saradnju sa Tolkinovim društvom Ujedinjenog Kraljevstva i Centrom za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, na organizaciji dvodnevnog seminara posvećenog baštinjenju Tolkinovog lika i dela. Prvi dan seminara, subota, 7. decembar, će se održati uživo na Filozofskom fakultetu u Beogradu, radovi će biti prezentovani na srpskom jeziku (hrvatskom, bosanskom, crnogorskom). Drugi dan seminara, nedelja, 8. decembar, će biti onlajn, u organizaciji Tolkinovog društva na Zoom platformi, sa izlaganjima na engleskom jeziku.

Pojam baštine obuhvata ne samo stvari i ideje nasleđene iz prošlosti koje smatramo vrednim i želimo da sačuvamo, već i sam proces njihovog vrednovanja i čuvanja. To prepoznavanje i negovanje odabranih vrednosti, koje određenim materijalnim i nematerijalnim fenomenima daje status baštine, može se analizirati na više nivoa. Usko povezana sa pamćenjem i sećanjem, baština zavisi od kolektivnih i individualnih napora da se nasleđeno razume, koristi, očuva i održi stalno prisutnim u društvenom i kulturnom pamćenju i sećanju.

Različite vrste nasleđa koje su inspirisale Dž.R.R. Tolkina kao autora su u velikoj meri već analizirane. Međutim, ideja Tolkinovog dela kao baštine je privukla manje pažnje i ostaje prilično neistražena. Baštinu shvatamo kao nešto što smo nasledili iz prošlosti, što smatramo vrednim i trudimo se da sačuvamo za budućnost, i ovaj seminar ima za cilj da ispita Tolkina iz te vizure, istražujući načine na koje se njegovo nasleđe neguje i prenosi.

Mnogi pojedinci i organizacije igraju ulogu u razumevanju i očuvanju Tolkinove zaostavštine. Pored napora njegove porodice i Tolkin Estejta, institucije poput Bodlijanske biblioteke u Oksfordu i Univerziteta Market u Viskonsinu čuvaju njegove rukopise, ilustracije, pisma i druge memorabilije. Tolkin je postao i deo književnog kanona jer su njegova dela sada uključena u mnoge školske i fakultetske kurikulume, što dodatno utvrđuje njegov status u okvirima kulturnog pamćenja i baštine. Jednako važni napori uključuju pojedince koji čitaju njegova dela, sakupljaju knjige i druge predmete vezane za Tolkina, posećuju mesta povezana sa njegovim životom, organizuju ili pohađaju fanovske konvencije i seminare, te istražuju i promovišu njegovo delo na različite načine. Takođe, brojne adaptacije i multimedijalne interpretacije Tolkinovih dela, zajedno sa raznim onlajn aktivnostima, pomažu u prenošenju njegovih priča i ideja, privlačeći nove čitaoce i nove baštinike njegovog opusa. Najzad, prevodi njegovih dela i njegov uticaj na druge autore takođe mogu biti analizirani iz ovog ugla.

Pozivamo Vas da doprinesete diskusiji o Tolkinovom opusu kao baštini, ispitujući kako fenomeni koje ispitujete u radu doprinose afirmaciji, očuvanju, popularizaciji i prenošenju njegovog nasleđa, osiguravajući njegovo prisustvo u globalnoj ili lokalnoj kulturi sećanja.

Predlozi mogu obuhvatati, ali nisu ograničeni na:

  • Institucije i organizacije koje brinu o Tolkinovim delima i promovišu njihovo istraživanje i prezentaciju (npr. Tolkin Estejt, biblioteke, univerziteti, udruženja fanova)
  • Spomenici, mesta sećanja, komemoracije
  • Konvencije i okupljanja fanova
  • Kolekcionarstvo
  • Aktivnosti na internetu (npr. društvene mreže, forumi, blogovi, web sajtovi, podkasti)
  • Multimedijalne interpretacije i reimaginacije (npr. adaptacije, dramatizacije, umetnička dela, fan fikcija, igre)
  • Prevodi
  • Tolkinov uticaj na druge autore i kreativce

Pozivamo Vas da pošaljete apstrakt od najviše 300 reči, putem formulara u nastavku (može se otvoriti u zasebnom prozoru na ovom linku).

Vreme saopštenja je 20 minuta uz dodatnih 5 minuta za pitanja.

Rok za dostavljanje sažetaka je 14. septembar 2024.

Ako želite da se prijavite za drugi dan izlaganja putem Zuma na engleskom, to možete učiniti na sajtu britanskog Tolkinovog društva, gde se nalazi i pun tekst poziva na engleskom jeziku.